Intresset för pokémonkort har drastiskt ökat de senaste åren och så har även priset på samlarkorten. Det betyder att de kort som ligger undangömda i din garderob kan vara värda att ta en närmare titt på.
I takt med att både spelare och samlare riktar mer uppmärksamhet mot spelet, ökar många kort i värde. Oavsett om de är ovanliga, föreställer älskade Pokémon och deras tränare, eller har imponerande konstverk, kan en del kort vara värda sin vikt i guld. Men hur tar man reda på vad de faktiskt är värda?
Så mycket kan dina gamla pokémonkort vara värda
Om du har en gammal pärm med Pokémonkort från 90- och 00-talet i förrådet kan det vara värt att undersöka deras värde. Pokémon är idag världens största franchise, och intresset för korten är fortfarande stort med många engagerade samlare. När Pokémon GO släpptes 2016 såg priserna på Pokémonkort en kraftig ökning.
Om du har en Charizard i din samling kan den vara värd mellan 1 000 och 5 000 kronor, beroende på kortets skick. En Blastoise eller Venusaur kan ha ett värde på 500 till 2 000 kronor, och en Pikachu med röda kinder kan vara värd mellan 200 och 1 000 kronor.
Pokémonkortens marknadsvärde
Det första stället vi rekommenderar att du kollar värdet på dina kort är på Cardmarket, TCGplayer eller PriceCharting. De ger dig många sökalternativ, där du kan lista kort baserat på popularitet, aktuellt marknadspris eller helt enkelt i alfabetisk ordning.
Mer intressant är dock att du kan söka kort för kort och få tillgång till viktiga nyckeldata. De flesta kort har flera listningar, vilket ger dig en bra bild av värdespannet för ett kort (inklusive skicket på kortet, vilket kan vara relevant om dina kort är välanvända från barndomen). Dessutom finns det ett användbart diagram som visar prisutvecklingen över tid, vilket kan ge dig en indikation på om ditt kort nyligen har ökat i värde – perfekt om du funderar på att sälja!
Jämför priser på olika plattformar
Att jämföra priserna från de olika plattformarna kan vara en klok idé eftersom det kan varier om det är en mer sällsynt kort.
Andra plattformar att kika pris på kan vara både eBay och Tradera. Där kan du hitta listningar för särskilt sällsynta kort, inklusive professionellt graderade kort (kallade "slabs"). Det är också viktigt att förstå skillnaden i värde mellan graderade och ograderade kort. Professionellt graderade kort placeras i skyddande plastlådor som tydligt anger kortets kvalitet, och dessa kort kan värderas högre beroende på poängen de fått.
Speciella kort att hålla utkik efter
De resurser som nämnts ovan räcker gott och väl för att hjälpa dig att fastställa värdet på dina kort, men det finns några särskilda saker att tänka på när du granskar din samling. Vissa kort kan vara värda mer än vad de först verkar, och marknadsspårning kan bara ge en del av bilden.
1st Edition:
För kort från den ursprungliga Base Set-serien kan du se en 1st Edition-märkning i det nedre vänstra hörnet av konstverket. Denna märkning kan kraftigt höja värdet på kortet, och det är värt att kolla upp dessa kort individuellt.
Shadowless:
Korten från Base Set som trycktes direkt efter den första omgången saknar 1st Edition-symbolen, men har en annan egenskap gemensam med 1st Edition-korten: de saknar "skuggan" bakom konstverket. Eftersom få sådana kort trycktes är dessa också värda betydligt mer än senare versioner av Base Set-kort, som har skuggan.
Promo:
Många Pokémonkort har getts ut som specialutgåvor i samband med olika evenemang, och dessa är tydligt märkta som promo-kort. Vissa, som Ancient Mew, trycktes i stora upplagor, men andra är mycket mer sällsynta och kan vara värda att dubbelkolla.
Holoswirl:
För vissa serier ingick en speciell folie effekt med en unik virvel, vilket tillför en extra detalj till kortens konstverk. Även om detta inte alltid höjer värdet på kortet, kan det göra det mer eftertraktat för samlare, särskilt om kortet har en sällsynt dubbel virveleffekt.
Dela: